Leírás
A holland genever-t (vagy jenever, genièvre) a gin elődjének tartják, melyet legalább részben malátázott árpából (később egyéb malátázott gabonából is) készítettek, és borókával (hollandul jeneverbes) ízesítettek. Feltalálását többnyire Sylvius de Bouve holland vegyésznek és alkimistának tulajdonítják, akinek nyomán a 16. századtól gyógyszerként árusították. Az akkori lepárlás technológia még kellemetlen szeszt tett csak lehetővé, ezért a boróka erős, fűszeres ízével próbálták elnyomni. Később a desztillálás is finomodott, sőt sokszor fahordóban érlelték, így karakterében - hasonlóan a whiskyhez - több kifinomult aroma is egyre inkább megjelent.
A Bols Genever ma is az eredeti 1820-as recepten alapul, amelyet oly sokan használtak koktélokba a 19. században. Ezt a telt, malátás ízvilágú italt tették 18 hónapra francia tölgyfahordóba, ami által lekerekedett, vaníliás-fás-sárgabarackos jegyekkel gazdagodott. Magában is megállja a helyét, de koktélokban teljesít igazán kitűnően.
Egy recept a GoodSpirit Bárból:
Martinez Koktél:
60 ml Bols Genever
20ml Mancino Rosso
2ml Maraschino Cherry Likőr
Vélemények
Paraméterek
Palackozó | BOLS |
Régió | Hollandia |
Ürtartalom | 1 l |
Alkoholtartalom | 42 % |