Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Towiemore Classic Lost Distillery (0,7L / 43%)
16.290 Ft
Menny.:db

Towiemore Classic Lost Distillery (0,7L / 43%)

16.290 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Elérhetőség: Nincs raktáron
Egységár: 23.271,43 Ft/liter

Egy rövid életű, hajdanvolt whiskyt és egy nagyon érdekes, kreatív vállalkozást ismerhetünk meg a Towiemore maltja által.

Leírás

A Towiemore speyside-i lepárló mindössze 1898-tól 1931-ig működött, Peter Dawson alapította, és a vízutánpótlás hiánya miatt volt kénytelen bezárni. Az épületek egy része megmaradt és napjainkban vasműként funkcionál. A most rekonstruált és kiadott whisky szokatlan, egészen egyedi, érdekes karakterrel bír, amelyben a barack, vanília és mandula jelennek meg, krémes textúrába ágyazva.

A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetésre kerül az adott eresztés száma és a palack száma is.

Ezt a blended malt whiskyt 12-15 év közötti érlelésekből alkotják. Ez a vállalkozás abszolút kuriózum az italok világában.

The Lost Distillery Story

A 20. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára.

Egészen mostanáig.

Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, amely mintául szolgálhatna, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk: korabeli feljegyzésekhez.

A Michael Moss professzor (Glasgowi Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjti és vizsgálja azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlót és whiskyjét. Ezek alapján próbálják meg reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásokkor lehetett.

Ennek során 10 fő szempontot vesznek figyelembe:

  • utolsó lepárlás dátuma (milyen technikai háttér állt akkor rendelkezésre)
  • elhelyezkedés (melyik régió, melye voltak a szomszédos főzdék)
  • vízforrás (lágy vagy kemény víz, milyen ásványi összetevőkkel)
  • árpa fajtája
  • élesztő
  • tőzeg
  • cefréző kád
  • erjesztő kád
  • lepárló berendezés
  • hordó.

Ezek alapján már egy viszonylag jó képet kapnak a főzdében készülő whisky egykori stílusáról. Ekkor a Lost Distillery whisky készítői is áttanulmányozzák az eredményeket, és megpróbálják elhelyezni az italt egy aromaskálán: tőzeges – virágos – gyümölcsös – gabonás – boros – fás - kénes.

A folyamat harmadik része a legizgalmasabb és talán a legnehezebb. Ekkor ugyanis a kutató-levéltáros (Archivists) és a whisky készítő (Whisky Makers) csapat összeül, és egy ún. aromapanel segítségével megvitatják az újjászületésre váró whisky karakterét. Különböző lepárlók single maltjaiból állítanak össze több féle mintát, és végül azt választják ki, amelyik a team minden tagja számára azt adja, amit a meglévő információk alapján vizionált. Időigényes és sok tapasztalatot igénylő munka ez, amely csak akkor ér véget, ha mindenki elégedett az eredménnyel. Így születik meg egy elfeledett whisky jelenkori interpretációja.

A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, amely a reinkarnációt (visszatérést) jelképezi. Értelmezésük szerint ebben a szimbólumban a whisky készítés legfontosabb összetevői fellelhetők: a hordó, a víz és az árpa.

Az egyes whiskyk háromféle verzióban készülnek: a Classic-ot 12-15 éves, az Archivist-et 15-20 éves, a Vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg.

Ahogy régen sem használtak színezéket (karamellt) és nem alkalmaztak hűtve szűrést, úgy a Lost Distillery palackozások is mindezt nélkülözik.

Elismerés:
Towiemore - Classic Selection Gold Medal - HKIWSC 2016
Towiemore - Classic Selection Gold Medal - San Francisco WSC 2017

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Paraméterek

Illat
Sherry jegyek, friss és vegetális. Mustármag (francia mézes mustár). Idővel melengetőbb, gyümölcsösebb, édesebb lesz, majd jó 20-30 perc elteltével mandula, vanília és még mélyebbről feltörő édesség is tapasztalható. Egészen komplex.
Íz
Azonnali intenzív beözönlés, erőteljesebb mint amit az ember 43%-tól várna. Telt, olajos, gyümölcsös, telis tele fűszerekkel: bors, gyömbér, fahéj, szerecsendió.
Palackozó CRUCIAL DRINKS
Érlelési idő 12-15
Régió Skócia
Ürtartalom 0,7 l
Alkoholtartalom 43 %