Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Clos Saint Jean Chateauneuf Du Pape 2018 (0,75l)
19.990 Ft

Clos Saint Jean Chateauneuf Du Pape 2018 (0,75l)

19.990 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Elérhetőség: Nincs raktáron
Egységár: 26.653,34 Ft/liter
A Chateauneuf du Pape megnevezés nemcsak egy bort takar, hanem magát a borvidéket és az ott található település neve is.

Leírás

A Chateau Neuf du Pape megnevezés nemcsak egy bort takar, hanem magát a borvidéket és az ott található település neve is. A fennmaradt írásos emlékek először 1094-ben tesznek említést egy Castro Novo nevű faluról, majd 1213-tól Castro Novum Calcernarium–ként (Chateauneuf–Calcernier) említik, egészen 1893-ig, amikor is elnyeri a máig ismert Chateauneuf du Pape elnevezést.

Maga a Chateauneuf–Calcernier elnevezés jelentése rostált mész, melynek jelenléte nagyon korán megalapozta a vidék hírnevét a falu fő bevételi forrását.
A 14. században a művelés alatt álló területek 45%-án termesztettek szőlőt, azaz 570 hektáron. A pápák megjelenése Avignon-ban 1309-ben kezdődött, majd 1317 és 1334 között a nyári rezidenciájuk helye lett. Ezt tette lehetővé, hogy a helység, a vidék és a bor is viselhesse a nevüket.
A szőlőültetvények és a borászat mindenható ura Avignon püspöke volt, maga a borkészítés pedig mindenféle előírás és szabályzás nélkül történt. Később néhány rendkívüli ember hatására indult meg a komoly borkészítés a területen.

A Tulle de Villafranche család már a 18. századba óriási erőfeszítéseket tett a minőségi borok előállítására. Az elején inkább csak a környék kiszolgálására törekedtek, ám hamarosan országosan is keresettek lettek. Az idő múlásával sikerült ismerté válniuk külföldön is és boruk Chateauneuf-du-Pape, avagy „a Pápák bora”-ként vált népszerűvé.

1877-ben vásárolt birtokot a vidéken Joseph Ducos parancsnok, aki nagyon korán felismerte, hogy a filoxéra elleni harcban csak a jelenlegi szőlőfajták beoltásával lehet felvenni a kesztyűt. 1893-ban a filoxérával szemben ellenálló amerikai szőlőfajtával beoltott tőkékkel ülteti újra birtokát, példáját pedig hamarosan követi a többi gazda is, így 1900-ra 750 hektárosra nő a szőlőültetvények nagysága.
Ducos-t hamarosan a falu polgármesterének választják és ebben a tisztségében számos olyan intézkedést és szabályzást foganatosít, ami a vidék és az itt készített bor.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Paraméterek

Palackozó DOMAINE CLOS SAINT JEAN
Ürtartalom 0,75 l
Alkoholtartalom 16 %