Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Canaima – egy egyedi gin Amazónia esőerdeiből

Canaima – egy egyedi gin Amazónia esőerdeiből

CANAÏMA GIN EXPEDÍCIÓ: AZ AMAZÓNIAI KÖZÖSSÉGEK TÁMOGATÁSA

 

A Canaïma gin csapata elutazott egy 10 napos túrára az amazóniai esőerdő mélyére. Olyan helyeken jártak, amelyek a Canaïma gin megalkotását motiválták. Ez az utazás megerősítette kapcsolatukat a Tierra Viva Alapítvánnyal, amelyen keresztül olyan helyi közösségeket támogatnak, akik aktívan hozzájárulnak a Canaïma-projekthez. Képzeletben tegyünk mi is egy utazást az Amazonas mélyére, és ismerjük meg a Canaïma gin őshazáját.

A Canaïma gin a szépséges Amazónia szülöttje, amelyet e csodálatos táj természetessége és titokzatossága inspirált és ihletett.

E különleges gin féléves korát ünnepelte a hivatalos nemzetközi indulása óta. Egy sikeres európai bemutatkozás után – olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Franciaország, Dánia és Németország – a márka folytatja töretlen menetelését:

Utazás az őserdő mélyére: a Canaïma gin őshazája

A Canaïma ginprojekt egyik fő célja az őslakos törzsek életminőségének tiszteletben tartása és javítása, azért, hogy megőrizzék örökségüket és kultúrájukat. Ennek apropójából a ginmárka csapata nemrég tért vissza amazóniai útjáról, amely során 10 napot töltöttek a dzsungel mélyén, hogy támogassák a helyi közösségek Canaïma ginnel kapcsolatos munkáját.

Tierra Viva Alapítvány – az őslakosok kultúrájának megőrzéséért

Az út során a Canaïma csapata ellátogatott a Sagaray és Wakajarita közösségekhez, akik az Orinoco deltatorkolatánál, a Caño Manamo partjainál élnek. A Canaïma ginprojekt kapcsán az italmárka ezekkel a közöségekkel – főleg kézművesekkel – működik szorosan együtt CSR programja részeként a Tierra Viva Alapítványon keresztül. A Canaïma gin eladásainak 10 százalékát az amazóniai őslakosok támogatására, hagyományaik megőrzésére fordítják.

 

Értékes kézműves tárgyak az őserdő mélyéről

Több mint ezer kézműves járul hozzá munkájával az eladást segítő eszközök – úgymint display-ek, kis- és nagyméretű kosarak, kannák, alátétek, karkötők, stb. – elkészítéséhez. A kézműves tárgyakat jelentős része moriche-pálmából, valamint bora-rostból készülnek, amelyek jellegzetes növényei Amazóniának. Minden egyes moriche-pálmarügyből annyi rostot és szálat tudnak kinyerni, amely tíz karkötő elkészítéséhez elegendő, továbbá egy helyi asszony hat karkötőt tud szőni egy nap. A projekten dolgozó közösségekben a férfiak is elkezdtek a szövés mestersége iránt érdeklődni, így ez a típusú munka kezd családi vállalkozássá válni.

A kézműves projekt kapcsán befolyó bevételnek köszönhetően a közösségnek sikerült építeni egy Janokot, amely egy tipikus Warao-ház. Ez a ház ékes bizonyítéka munkájuk fontosságának, továbbá annak is, hogy a nők is bátran vállalhatnak munkát, és aktívan hozzá tudnak járulni családjuk életminőségének növeléséhez. „Ez a projekt nagy lelkesedéssel tölt el minket, jó tudni, hogy hozzá tudunk járulni az értékes, ám gyakran elfeledett helyi közösségek társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.”  - nyilatkozta José Ballesteros, a Diplomático Rum és Canaïma Gin márkák vezérigazgatója.

Canaïma ginprojekt – a természet és a helyi közösségek tisztelete

Az utazás végén a csoport ellátogatott a Canaïma Nemzeti Parkba. A csónakos utazás a Carrao folyón majdnem 9 órás volt, mire elérték a Carrao és Churún folyók találkozását. “Vízesések és tepuik között hajóztunk, amíg elértük a Kerepakupai Venát, ismertebb nevén az Angel-vízesést. Kétségtelenül ez volt az egyik leglenyűgözőbb élményünk amazóniai utunk során.” - mondta Simone Caporale, a nemzetközileg ismert bar mixer. Ez az utazás nagyszerű lehetőség volt a tanulásra és arra, hogy lássuk a Canaïma projekt teljességét, amely magában foglalja a természet tiszteletét, a helyi közösségek iránti elköteleződést és egy helyi, különleges alapanyagokból készülő prémium párlat készítésének minden aspektusát.

Seje. Copoazú. Acai. Ponsigué. Túpiro. Merey. Semeruco. Mondanak valamit ezek a nevek?

Egy igazán különleges gin debütált a 2019-es Whisky Show alkalmával: a Canaima. Ez a venezuelai gin az érintetlen esőerdők gyermeke: a helyi törzsek közreműködésével válogatott, helyi gyümölcsök alkotják a gerincét és fő ízprofilját, több közülük egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé ismert az európai piacon. Az esőerdőkben több, mint 3000 féle gyümölcs található, amelyből jó, ha 200-at ismernek a legtöbben. Az ottani törzsek az összeset.

Mitől különleges a Canaima?

- Nehezen elérhető növények az összetevői, amelyeket a helyi törzsek segítségével gyűjtenek

- Minden összetevőt külön-külön áztatnak majd párolnak le hagyományos lepárlóüstökben, 500 literes szériákban

- A Canaima gin profitjának 10%-át a helyi közösségek támogatására fordítják civil szervezetek közreműködésével, így nagyon fontos célok támogatója is.

Amit az összetételéről tudni kell: egzotikus keveréke 10 nehezen elérhető amazóniai növénynek, 1 fajtának a lepárló környékéről, illetve 8 tradicionális gin fűszernek.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog