Leírás
A Barsol Torontel egy kézműves, kis szériás perui pisco, amelyet teljes mértékben az Ica régióban termő, Torontel szőlőből készítenek. A Barsol lepárlót 2002-ben alapították, egy régi, az 1800-as évektől működő desztilláló üzem (Bodega San Isidro) újrafelhasználásával. A hajdani főzde 1968-as leállása külső kényszer miatt történt, az akkori katonai rezsim ugyanis elvette tulajdonosaitól a földeket. A szőlő helyett más növényeket kezdtek el tömegesen termeszteni, mindez pedig az egész perui borkultúrára és így a pisco gyártásra nézve is komoly következményekkel járt. A kis családi alapokon nyugvó pisco készítés és export gyakorlatilag megszűnt. A zűrzavaros időszak egészen a 90-es évekig tartott, a 2000-es évektől azonban az ország stabilizálódásával új életre kelt a bor és pisco készítés, többszörösére emelkedett az előállított mennyiség és az export is. Ma már több mint 380 gyártó van, az egészen kicsiktől a főként exportáló, integrált, nagyobb szereplőkig.
Az italfajta az Ica régióban található Pisco kikötőről kapta a nevét még az 1700-as években, hajdanán ugyanis innen szállították külföldre a párlatot; hasonlóan a konyakhoz, amelyet Cognac városáról neveztek el. Maga a szó az ősi inka nyelvből, a kecsuából származik, és egy madárfajtát jelöl. A völgy, ahol a pisco madár őshonos, valamint az ottani folyó és a tengeri torkolatánál fekvő kikötőváros is erről az állatról kapta a nevét. Sőt, a biztonság kedvéért, maguk az ott élők, és az ital tárolására használt agyagedények is a madárról lettek elnevezve, a pishko, pishku, piscuy, Pisku vagy Pisko elnevezések mind ugyanarra utalnak.
Vélemények
Paraméterek
Illat | A jázmin és a magnólia (liliomféle) virágos, könnyű illata. |
Íz | Mazsola és diófélék kombinálva bársonyos textúrájú, nagyon puha, könnyű és finom ízekkel. |
Palackozó | BARSOL |
Régió | Peru |
Ürtartalom | 0,7 l |
Alkoholtartalom | 41,3 % |