A Caorunn gin (ejtsd: ’ka-roon’) 2009-ben kezdete meg menetelését a skóciai Balmenach whiskylepárlóban. Azóta rengeteg gin lefolyt a minőségi ginek kedvelőinek torkán, és a Caorunn valósággal kivirágzott. Nem csoda, hogy nagy nemzetközi versenyeken is értékes „skalpokat” gyűjtött.
Mitől olyan különleges a Caorunn?
A Caorunn gin nevét a vörösberkenye kelta megfelelőjéről kapta. majd’ egy tucat – tizenegyféle - növényt használnak fel e kis mennyiségben gyártott kézműves gin ízesítésére. A hat hagyományos növényen – borókabogyó, koriandermag, narancshéj, citromhéj, angyalgyökér, kínai fahéj - kívül ötfajta, a keltáknál is ismert és hasznosított növénnyel ízesítik még ezt a frissítő, enyhén fűszeres ízvilágú gint.
A Balmenach malátawhisky-lepárlóban érlelik össze a gabonapárlatot a fűszerezésére használt növényekkel együtt, egy speciális – erre a célra készített – rézkamrában. A hanga, a mocsári mirtusz, a vörösberkenye, a gyermekláncfű és a Coul Blush Apple nemesített kelta almafajta egyedi, erre a vidékre jellemző ízvilágot kölcsönöz ennek a nemes ginnek.
És el is érkeztünk a bevezetőben megfogalmazott második kérdésünkhöz, vagyis mit jelképez a Caorunn gin piros logója? Nem mást, mint a régió híres kelta almafajtájának (Coul Blush) kettévágott lenyomatát, pontosabban a magház alakját mintázza a logó. Ebből is látszik, hogy a skótok nagyon büszkék erre az almafajtára, amely ropogós, lédús, és egyedi ízével sokat ad ahhoz, hogy a Caorunn gin ennyire szerethető legyen.
Ez a gin önmagában fogyasztva is nagyon kellemes élményt nyújt, de koktélokban még inkább fokozhatjuk az ízélményt.
Bee's Business
Az édes, a savanykás és a lédús frissítő koktél tökéletes egyensúlyát nyújtja.
Összetevők:
50 ml Caorunn gin
20 ml frissen facsart almalé (legjobb, a ginkészítéshez használt fajtából…)
15 ml mézszirup
10 ml citromlé
5 ml almaborecet
jégkocka
Elkészítés:
Az összetevőket tegyük egy shakerbe jéggel, majd rázzuk alaposan össze. Szűrjük át jégkockákat tartalmazó pohárba.
Díszítés: Vékony, piros almaszelettel
Pink Lady Spritz
A Pink Lady Spritz ropogós, friss és élénk. Ez az egyik legnépszerűbb Caorunn koktél, amiben a híres sót almát (Coul Blush Apple) tökéletesen kiegészít a friss lime-lé és a szóda.
A virágos, citrusos íz lehetővé teszi, hogy a Caorunn finom borókafűszeres ízvilága megcsillanjon.
Összetevők:
50 ml Caorunn gin
25 ml Pink Lady cordial* (vagy hideg almalé)
20 ml lime-lé
szóda
jégkocka
Pink Lady Cordial
Vágjunk fel 4 db almát, és 1 liter vízben pároljuk 10 percig. Szűrjük le, és keverjünk a folyadékba egy kevés cukrot (ízlés szerint), valamint 3 db lime levét. Ez a zseniális összetevő 1 hétig eláll a hűtőben.
Elkészítés:
Az összetevőket tegyük egy jéggel töltött pohárba, majd keverjük össze a jégen és öntsük fel szódával.
Díszítés: ízlésesen feltekert piros almahéj mentalevéllel